Ennakkotapauksia ja linjauksia perättömistä ilmiannoista



                               




Väärät ilmiannot työllistävät viranomaisportaita ja vievät poliisilta pois sen mihin poliisin energia täytyisi oikeasti kohdistaa eli konkreettisten oikeitten rikosten tutkintaan. Onneksi vääriä ilmiantoja on alettukin tuomita jo pikkuhiljaa kovalla kädellä.

Väärällä ilmiannolla ihminen alistaa myös itsensä tarkasteluun ja tutkintaan, kyseenalaistaa oman kansalaisluottamuksen sekä oman mielenterveyden.

Eräs tapaus Helsingistä 2015

Kuljetusalalla toimiva nainen oli harhojensa johdattamana tehnyt poliisille väärän ilmiannon loppuvuodesta 2014.

Luitte aivan oikein kuljetusalalla. Isojen yhdistelmä-ajoneuvojen kanssa toimiva liikenteenharjoittaja. Juuri sellaisten rekkojen joiden aiheuttamat tuhot ovat viime aikoina noussut puheenaiheiksi.

Harhoja kuuleva ja näkevä henkilö rekan ratissa nimittäin on suurempi uhka kuin umpihumalainen haulikkomies hirvimetsällä.


Lainvoiman ja julkaisuvapaiden lauselmien yksityiskohdista käy ilmi että nainen oli tehnyt rikosilmoituksen jonka perusteena hänen harhat, ilmiantoa höysti naisen sekavat deluusiot sekä tarinat muka yhdestä puhelinsoitosta sekä "isoista ilmeisen eläimen jalan jäljistä kotinurkilla".


Sekoilu ja naisen deluusiot ovat olleet asiakirjojen todistamana niin voimakkaita että jokainen psykiatrian asiantuntija olisi jo tuossa vaiheessa pistänyt naisen kolmen vuorokauden tarkkailuun psykiatrian suljetulle osastolle.

psykiatrian asiantuntijoiden sijaan asiaan tarttui Helsingin poliisilaitoksen konstaapeli joka ei kokemattomuutta nähnyt metsää puilta siis sitä että ainoata mitä nainen tarvitsi oli psykiatrinen apua eikä hänen tarinoissa ollut mitään uskottavan konkreettista.


Asiakirjoista käy ilmi että konstaapeli provosoi harhaisen naisen hakea lähestymiskielto väärän ilmiannon uhrille.


Väärän ilmiannon uhria käsiteltiin kuin suurrikollista Helsingin pasilan poliisitalolla. Merkillistä sillä miehen rikosrekisterikin on puhdas.



Helsingin käräjäoikeus käsitteli asian tammikuussa 2015 ja asiakirjat todistaa että naisen vaatimus lähestymiskiellosta hylättiin

Seuraavaksi asia oli Helsingin käräjäoikeudessa saman vuoden elokuussa naisen väärän ilmiannon uhrille vaadittiin rangaistusta laittomasta uhkauksesta. Perusteena siis naisen ilmeiset päihteiden tai huumeiden höyrystämät uskomukset ja harhat.

Todistelun todistamana nainen oli herjannut väärän ilmiannon uhriaan salissa "psykopaatiksi", kykenemättä tunnistamaan omaa henkistä huonovointisuuttaan, todistaen kuitenkin kertaheitolla oman psykoosinsa syvyyden eli sairauden tunnottomuutensa.

Salissa on saatujen todistelun kertomana ihmetelty sitten naisen "pupujussi" tarinoita ilmeisistä ison eläimen jalanjäljistä kotinurkilla, edelleen deluusioiden siivittämiä tarinoita puheluista.



Oikeus hylkäsi syytteen laittomasta uhkauksesta sekä naisen vaatimukset elokuussa 2015 sekä velvoitti naisen maksamaan oikeudenkäyntikulut.


Väärä ilmianto on aina rikos. Tuoreimpina ennakkotapauksina väärästä ilmiannosta on alettu lätkimään jo suoraan ehdottomia vankeustuomioita ensikertalaisillekin.


Tässäkin tapauksessa tärkeätä olisi infota lastensuojeluviranomaisia ja kuljetusalaa valvovia lupaviranomaisia jos liikennealan yrittäjällä on noin vakavia harhoja ja deluusioita.

Rekka on väkevä laite ja harhainen hörhö sen ratissa uhka. Näin villiintyneiden rekkavaarojen aikana olisi tärkeää saattaa jokainen liikennealan toimitsija jolla on yhdistelmäajoneuvon kuljettamiseen oikeuttava lupa psykiatrisiin testeihin.'

Väärän ilmiannnon vanhenemisaika on 10 vuotta sen tekopäivästä tässä kyseisessä rekkanaisen tapauksessa täyttyy niin kunnianloukkausten kuin väärien ilmiantojen tunnusmerkistöt

Tässä muutamia Oikeuden linjaamia ennakkopäätöksiä

Perättömät Ilmiannot toivat niiden tekijöille 5 kuukauden ehdottoman vankeuden sekä heidät korvattiin maksamaan uhreille yhteensä 7000 vahingonkorvauksia

Toijalan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina vankeuteen naisen, joka esitti perusteettomia syytöksiä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeuden mukaan Vastuullinen vapaus ry:n toiminnanjohtaja syyllistyi väärään ilmiantoon ja törkeään kunnianloukkaukseen.

Nainen lähetti elokuussa 2002 Valkeakosken poliisille ja paikkakunnan sosiaaliviranomaisille faksin, jonka mukaan nimeltä mainittua lasta tulee suojella isältään seksuaalisen hyväksikäytön vuoksi. Mies joutui poliisikuulusteluihin, mutta syyttäjä teki esitutkinnan perusteella syyttämättäjättämispäätöksen.

Toijalan käräjäoikeuden mukaan nainen on levittänyt valheellisiksi tietämiään tietoja ja vihjauksia useille ihmisille. Valkeakosken sosiaaliviranomaisia hän lähestyi useilla fakseilla ja sähköposteilla.

Naisen vankeustuomio on yhdeksän kuukauden mittainen. Oikeus piti tekoja niin vakavina, että määräsi rangaistuksen ehdottomana. Tuomittu joutuu lisäksi maksamaan syyttämälleen miehelle noin 9 000 euron korvaukset.

Alentunut syyntakeisuus eli mielenvikaisuus tässä tapauksessa lievitti tuomion väärästä ilmiannosta ehdolliseksi ei kuitenkaan vapauttanut korvausvelvollisuudesta ja mainehan tuollaisesta kärsi 

Väärä Ilmianto toi tässä esimerkiksi ehdotonta vankeutta ilmiantaja joutui maksamaan ilmiannon kohteelle korvauksia yhteensä 12 500.